Important Announcement

Hi there,

Thank you for visiting our onSponge forum! We hope you found this space helpful over the last 10 years. We will officially shut down this forum on the 7th of September however, you can still reach out to us with your math-related questions via our Facebook!

Signing out,
onSponge Team

Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Speed

Speed 3 years 11 months ago #1

  • Bunny27
  • Bunny27's Avatar
  • Offline
  • Karma: -1
Hi, can someone help?

John left Admiralty Town at 11.30 am for Bukit Town which was 35 km away. At the same time, Bala left Bukit Town for Admiralty Town . Bala’s speed was 16 km/h faster than John’s speed. They travelled along the same route. Fifteen minutes later, they were 10 km apart, after passing each other. find Bala’s average speed.
The administrator has disabled public write access.

Speed 8 months 4 weeks ago #2

  • Rex Fernando
  • Rex Fernando's Avatar
  • Offline
  • Karma: 1
Please refer to the attachment:
Distance travelled by John = D + 10
Distance travelled by Bala = 35 - D
Bala travelled 16kmph faster than John
So, Bala would have travelled 4km longer than John
So D + 10 + 4 is same as 35 - D [OR] D + 14 = 35 - D
2D is 35 - 14 = 21 and D is 10.5 km
Distance travelled by Bala = 35 - 10.5 = 24.5km
Time taken = 15min = 0.25hrs
Speed of Bala = D ÷ T = 24.5 ÷ 0.25 = 98kmph
Attachments:
The administrator has disabled public write access.
Moderators: Fibonacci, onSponge Team